συλλογές
αφιερώματα
χριστιανικά
μεσαιωνικά
χάρτες
ψηφιδωτά
χειρόγραφα
ζωγραφική
γλυπτική
εγκαταστάσεις/κατασκευές
χαρακτική
φωτογραφία
αρχιτεκτονική
σκίτσα/σχέδια
λαϊκές τέχνες
κριτικές/παρουσιάσεις

Designed by TemplatesBox
ΚΡΙΤΙΚΕΣ / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ


ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Χαράκτης, ζωγράφος

"Για την Γιέλενα Ιγκνιάτοβιτς"

Καθώς βρίσκεται κάποιος μπροστά στα έργα της Γιέλενα Ιγκνιάτοβιτς ζει ένα ξάφνιασμα που θα περάσει αρκετή ώρα μέχρι να συνειδητοποιήσει με τι καλλιτέχνη έχει να κάνει. Και είναι πολλοί οι λόγοι που συντρέχουν για να περάσει μια σειρά από συγκινήσεις, απορίες, αλλά και θαυμασμό.
Ο πλούτος των ιδεών, των εικόνων και των εικαστικών προτάσεων ωθούν σε προβληματισμούς που δικαιώνουν τον δημιουργό κάνοντας τον θεατή μέτοχο και των συγκινήσεών του αλλά και της χαράς να ανακαλύπτει ιδιαίτερους τρόπους έκφρασης και τεχνικών.

Αν θέλουμε τώρα να προσεγγίσουμε τον καλλιτέχνη και το έργο του πιο ψύχραιμα και με τα δεδομένα που τον καθοδηγούν θα βοηθήσουμε και εμάς τους θεατές να τον καταλάβουμε αλλά και τον ίδιο στον δρόμο που έχει ξεκινήσει. Ο έπαινος που αξίζει στη Γιέλενα δεν θα μειωθεί αν κάνουμε τις επισημάνσεις μας στο τόσο πλούσιο και πολύπλευρο έργο της. Καταρχήν πρέπει να αναγνωρίσουμε τη δύναμη ενός νέου ανθρώπου που ορμά θα λέγαμε στον χώρο της τέχνης με πίστη και αποφασιστικότητα. Δοκιμάζει τα πάντα, πειραματίζεται, προτείνει και πειραματίζεται. Αυτός είναι ο λόγος της πολυμορφίας των εικόνων της. Αυτό οδηγεί κατά ανάγκη σε μια ανισότητα επιπέδου και μορφής που μπορεί βέβαια να τονίζει την αδύνατη συνοχή αλλά την ίδια στιγμή προβάλλουν κάποιες εκπληκτικές εικόνες που δείχνουν αβίαστα και τη δύναμη και τις σίγουρες προοπτικές για μια μελλοντική ωριμότητα. Αν μάλιστα έκανε κανείς μια επιλογή των καλύτερων έργων θα έλεγες πως έχουμε να κάνουμε με έναν φτασμένο καλλιτέχνη. Πράγματι υπάρχουν έργα με τόση δύναμη και τόση πρωτοτυπία που δεν μπορείς παρά να την συγχαρείς.

Δεν θα ωφελήσει να μακρηγορήσουμε περισσότερο αλλά μπορούμε να ευχηθούμε να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο αλλά και με περισσότερη αυστηρότητα στην κρίση και την επιλογή των έργων που θα παρουσιάσει στο κοινό. Θα είναι πολύ σοφό αν ο ίδιος ο καλλιτέχνης μπορέσει να γίνει ο ίδιος ο πρώτος αυστηρός κριτής για να μπορέσει να απορρίπτει το δεύτερο και να προχωρεί στο καλύτερο. Της ευχόμαστε να διατηρήσει τον ενθουσιασμό της και να συνεχίσει στον δύσκολο αλλά όμορφο δρόμο της Τέχνης. Περιμένουμε να την δούμε σύντομα πάλι να μοιραστεί μαζί μας την ομορφιά της ψυχής της.