συλλογές
αφιερώματα
χριστιανικά
μεσαιωνικά
χάρτες
ψηφιδωτά
χειρόγραφα
ζωγραφική
γλυπτική
εγκαταστάσεις/κατασκευές
χαρακτική
φωτογραφία
αρχιτεκτονική
σκίτσα/σχέδια
λαϊκές τέχνες
κριτικές/παρουσιάσεις

Designed by TemplatesBox
ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ

Τάσσος
(Τάσσος Αλεβίζος)

Βιογραφικό

Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1930-1939) με δασκάλους τους Θ. Θωμόπουλο, Ο. Αργυρό και Κ. Παρθένη και ήταν από τους πρώτους φοιτητές που παρακολούθησαν το εργαστήριο του Γ. Κεφαλληνού το 1933. Από τα χρόνια των σπουδών του οργανώθηκε στο χώρο της Αριστεράς και αργότερα έγινε μέλος της ΕΑΜ Καλλιτεχνών. Την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης χάραξε ξυλογραφίες και προπαγανδιστικό υλικό και σχεδίασε αφίσες που κυκλοφορούσαν παράνομα.

Η γνωριμία του με το Γαλάνη διεύρυνε τους ορίζοντές του και τον έφερε σε επαφή με τη γαλλική χαρακτική. Στην περίοδο 1946-52 φιλοτέχνησε τα πρώτα του γυμνά, νεκρές φύσεις και πορτρέτα και άρχισε να χρησιμοποιεί χρώμα στις ξυλογραφίες του.

Το 1948 έγινε καλλιτεχνικός σύμβουλος του λιθογραφείου «Ασπιώτη-Ελκα». Το 1954 ξεκίνησε η συνεργασία του με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, για τα οποία σχεδίασε γραμματόσημα με την τεχνική της έγχρωμης ξυλογραφίας και κατόπιν με τη μέθοδο της όφσετ. Από το 1962 ως το 1985 σχεδίαζε και τα γραμματόσημα του κυπριακού κράτους.

Από τη δεκαετία του ’60 και μετά επικεντρώθηκε απόλυτα στην απόδοση της ανθρώπινης μορφής, εγκατέλειψε σταδιακά το χρώμα, χάραζε όλο και μεγαλύτερες πλάκες ξύλου και άρχισε να δημιουργεί θεματικές ενότητες σε τρίπτυχα ή τετράπτυχα. Την περίοδο 1967-74 φιλοτέχνησε έργα κοινωνικής διαμαρτυρίας καταγράφοντας γεγονότα που τον συγκλόνισαν.

Στα πενήντα χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας, το έργο του διαφοροποιήθηκε μέσα από ενότητες ύφους και ανάλογες θεματικές επιλογές που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Εκφράστηκε σχεδόν αποκλειστικά με την ξυλογραφία σε πλάγιο ξύλο.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Στάθμη». Έλαβε μέρος στις Πανελλήνιες από το 1938 ως το 1960, καθώς και σε όλες τις μεγάλες παγκόσμιες καλλιτεχνικές εκθέσεις αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα. Έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη και τιμήθηκε δυο φορές από την Εθνική Πινακοθήκη με εκθέσεις έργων του το 1975 και το 1987.

Μετά το θάνατό του το 1985 δημιουργήθηκε η «Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος» (1986) με σκοπό τη διάδοση του έργου του και την υποστήριξη της ελληνικής χαρακτικής.