συλλογές
αφιερώματα
χριστιανικά
μεσαιωνικά
χάρτες
ψηφιδωτά
χειρόγραφα
ζωγραφική
γλυπτική
εγκαταστάσεις/κατασκευές
χαρακτική
φωτογραφία
αρχιτεκτονική
σκίτσα/σχέδια
λαϊκές τέχνες
κριτικές/παρουσιάσεις

Designed by TemplatesBox
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ

Σωτήρης Παναηλίδης

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στην Κατερίνη Πιερίας, στις 20 Δεκεμβρίου 1973 όπου και παρακολούθησε την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα πρώτα καλλιτεχνικά του βήματα έγιναν στην ηλικία των 15 ετών παρακολουθώντας μαθήματα βυζαντινής τέχνης. Παράλληλα με τα μαθήματα άρχισε να εργάζεται σ' εργαστήρι βυζαντινής αγιογραφίας βοηθώντας στην αγιογράφηση ναών και πέρα από την Κατερίνη, (Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Κοζάνη, Αθήνα). Μετά το Λύκειο παρακολούθησε μαθήματα Γραφικής - Διακοσμητικής στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια έφυγε για το Άγιο Όρος και για μια διετία παρακολούθησε μαθήματα Αγιογραφίας κοντά στον Ιερομόναχο π. Αρσένιο (Ι. Κ. Αγίου Νικολάου στο «Μπουραζέρι»), και στο Μοναχό Ι π. Κάλλιστο Πολατίδη (Ι. Κ. Αγίου Μητροφάνους Καψάλα).

Το 1994 κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας αγιογράφησε το νάρθηκα του Αγίου Δημητρίου στο Σκαραμαγκά Αττικής.

Το 1997 έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Εθνικό Μουσείο του Βελιγραδίου. Ακολούθησαν άλλες εκθέσεις του σε διάφορες πόλεις της Σερβίας, Νόβισαντ, Λαζάρεβατς κ.α.

Την τελευταία πενταετία διδάσκει αγιογραφία με τις ευλογίες του Μητροπολίτου κ. Αγαθονίκου στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως Κατερίνης. Παράλληλα διδάσκει στον εκπαιδευτικό Οργανισμό του Ο.Α.Ε.Δ. Κατερίνης.

Ζει κι εργάζεται στην πόλη της Κατερίνης όπου κι έχει στήσει το εργαστήρι του. Έργα του βρίσκονται σε πολλούς ναούς σε διάφορες πόλεις, (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καρδίτσα) καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, (Ιταλία, Αμερική, Γερμανία, Αυστραλία κ.α.).
Έργα του επίσης υπάρχουν στη συλλογή του πατριάρχη της Σερβίας κ. Παύλου στη συλλογή του Πρίγκιπα κ. Τόμσλαβ Καρατζόρτζεβιτς, του κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή του κ. Θ. Ρουσόπουλου κ.α.

Επισκεφθείτε την εξαιρετική ιστοσελίδα του Σωτήρη Παναηλίδη στη διεύθυνση www.theiconart.gr και μάθετε περισσότερα για το έργο του.