συλλογές
αφιερώματα
χριστιανικά
μεσαιωνικά
χάρτες
ψηφιδωτά
χειρόγραφα
ζωγραφική
γλυπτική
εγκαταστάσεις/κατασκευές
χαρακτική
φωτογραφία
αρχιτεκτονική
σκίτσα/σχέδια
λαϊκές τέχνες
κριτικές/παρουσιάσεις

Designed by TemplatesBox
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Τριαντάφυλλος Ηλιάδης

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης γεννήθηκε στον Πετεινό Ξάνθης, από αγρότες γονείς, το 1950, με σοβαρή αναπηρία στο πόδι και στα χέρια. Από τη μικρή του ηλικία ζωγραφίζει με το στόμα αφού η φύση του έχει στερήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα χέρια του. Από την ενασχόλησή του αντλεί αισιοδοξία και χαρά για τη ζωή, εφ' όσον τα έργα του γίνονται συχνά αντικείμενο θαυμασμού εκ μέρους του κοινού.

Το 1967, και ενώ συνεχώς ασχολείται με τη ζωγραφική από το 1960, έρχεται σε απευθείας επαφή με τη Διεθνή Ένωση Αναπήρων Καλλιτεχνών, που εδρεύει στο Λιχτενστάιν. Το 1970 γίνεται μέλος της Ένωσης και από τότε ζωγραφίζει γι' αυτή, η οποία με τη σειρά της διοργανώνει εκθέσεις και τυπώνει τα έργα των καλλιτεχνών σε κάρτες και ημερολόγια ώστε από τα έσοδα τους να εξασφαλίζει στα ανάπηρα μέλη της μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης κάνει πολλές ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό, όπου και διακρίνεται για το έργο του. Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί 3 ομαδικές εκθέσεις, μια από αυτές γίνεται στη Στέγη του Συλλόγου Ξανθιωτών Θεσσαλονίκης και δύο υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το Δεκέμβριο του 1994 γίνεται δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στις 15.05.1996 το γυμνάσιο και ο Δήμος Θέρμης, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, οργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον Τριαντάφυλλο Ηλιάδη όπου παρουσιάζεται το έργο του για 4 ημέρες.

Το Μάρτιο του 1997 οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, μετά από πρόταση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παπαδόπουλου, ατομική έκθεση του καλλιτέχνη. Η έκθεση την οποία εγκαινιάζει ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

Ο καλλιτέχνης συμμετέχει σε μια ομαδική έκθεση στη Βιέννη όπου έγινε με την αφορμή ενός συνεδρίου τον Απρίλιο του 1997 για τα 40 χρόνια της V.D.M.F.K.

Τον Αύγουστο του ιδίου έτους καλεσμένος από τον Δήμαρχο Ξάνθης Φ. Αμοιρίδη, κάνει ατομική έκθεση, την οποία εγκαινίασε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης κ. Χ. Μανωλιά, και την οποία επισκέφτηκαν πάνω από 20.000 κόσμος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δήμου Ξάνθης.

Στις 17 Σεπτεμβρίου κάνει άλλη μία ατομική έκθεση υπό την αιγίδα του Οργανισμού πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997 την οποία επισκέφτηκαν πλήθος κόσμου, βουλευτές Έλληνες και ξένοι και ο πρόεδρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας Akin Berdal. Στις 30 Σεπτεμβρίου την επισκέφτηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Στις 4.11.1998 λαμβάνει μέρος σε Πανελλήνια ομαδική έκθεση στην Αθήνα όπου η δουλειά του, έτυχε ευγενών σχολίων από τον τύπο και τα μέσα ενημέρωσης. Στις 29.12.1998 ο κ. Ηλιάδης βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών.