συλλογές
αφιερώματα
χριστιανικά
μεσαιωνικά
χάρτες
ψηφιδωτά
χειρόγραφα
ζωγραφική
γλυπτική
εγκαταστάσεις/κατασκευές
χαρακτική
φωτογραφία
αρχιτεκτονική
σκίτσα/σχέδια
λαϊκές τέχνες
κριτικές/παρουσιάσεις

Designed by TemplatesBox
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Κώστας Παπανικολάου

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Κώστας Παπανικολάου γεννήθηκε το 1959 στο Ριζοβούνι της Πρέβεζας και σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με δασκάλους τον Γιάννη Μόραλη και τον Δημήτρη Μυταρά. Από το 1986 μέχρι σήμερα έχει κάνει έξι ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


"Σ’ αυτήν την έκθεση (Thanassis Frissiras Gallery, 19 Νοεμβρίου 2005) ο Κώστας Παπανικολάου επιχειρεί μια τομή και μια μετατόπιση: αποφασίζει να περπατήσει τον πολεοδημένο αστικό χώρο, εξού και από οδοιπόρος μεταμορφώνεται σε παρατηρητή. Πρόσωπα και πράγματα του αστικού τοπίου, του αστικού βίου, συγκινούν το βλέμμα του ζωγράφου".

Μισέλ Φάις.


"Μέσω ενός οπτικού κυνηγητού, η πραγματικότητα παίρνει για το ζωγραφικό του πνεύμα το πρόσωπο ενός φευγαλέου παζλ επιφανειών και γραμμών με ενδιαφέρουσες προοπτικές, αλλόκοτα ή χιουμοριστικά νοήματα. Το όμορφό του ταξίδι "από μέσα προς τα έξω", σαν χορογραφία της μνήμης και των αισθήσεων, δίνει ένα χαρούμενο τέμπο στο αστικό περιβάλλον που συνεχώς παρεξηγούμε. Με φινέτσα, συνηθισμένες λεωφόροι μετατρέπονται σε συγκινησιακούς δρόμους... και το μπανάλ σε φώτιση..."

Μαρίνα Κανακάκη.