συλλογές
αφιερώματα
χριστιανικά
μεσαιωνικά
χάρτες
ψηφιδωτά
χειρόγραφα
ζωγραφική
γλυπτική
εγκαταστάσεις/κατασκευές
χαρακτική
φωτογραφία
αρχιτεκτονική
σκίτσα/σχέδια
λαϊκές τέχνες
κριτικές/παρουσιάσεις

Designed by TemplatesBox
ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ

Βασίλης Χάρος

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Βασίλης Χάρος γεννήθηκε το 1938 στα Κύθηρα. Από το 1962 έως το 1967 σπούδασε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο Χαρακτικής του Κ. Γραμματόπουλου. Αποφοίτησε με τρία πτυχία: α) Πτυχίο Χαρακτικής και βραβείο κεφαλής ξυλογραφίας, β) Πτυχίο Βυζαντινής Αγιογραφίας και βραβείο νωπογραφίας, γ) Πτυχίο Θεωρητικών και Παιδαγωγικών Σπουδών.

Το 1970-73 συνεχίζει μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην Ecole Superieure des Beaux Arts στο Παρίσι, στο εργαστήριο Λιθογραφίας του καθηγητή Georges Dayez και βιτρό στο εργαστήριο του Diran.

Ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου, όπου διετέλεσε έφορος χαρακτικής, μέλος των επιτροπών κατάταξης και κρίσεων του Ε.Ε.Τ.Ε., αντιπρόσωπος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου στις επιτροπές συνταξιοδότησης καλλιτεχνών και μουσουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και σε επιτροπές πανελληνίων εκθέσεων. Ήταν ιδρυτής της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, όπου διετέλεσε και πρώτος πρόεδρος.

Από το 1970 έως το 1997 παρουσίασε τη δουλειά του σε περισσότερες από 15 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είχε πολλές συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις, οι σπουδαιότερες των οποίων ήταν: VI Mostra d' Arte dello Studente (Ρώμη), Βραβείο και αργυρό μετάλλιο II Bienal International d' Arte Universitario (Ισπανία), Βραβείο και χάλκινο μετάλλιο Χ Biennale San Paolo (Βραζιλία), Salon de Mai (Παρίσι), III Biennale de Γ Estampe (Παρίσι), Intergrafic 84 D.D.R. (Βερολίνο), 2eme Biennale de la Gravure Europeenne (Γερμανία), III Mostra International d' Arte (Ιταλία), Ninth British International Print Biennale (Αγγλία).

Στην Ελλάδα συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις οργανώσεις ομαδικών εκθέσεων χαρακτικής του Υπουργείου Πολιτισμού, της Εθνικής Πινακοθήκης, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.
Τιμήθηκε με δύο βραβεία: Α' Βραβείο Χαρακτικής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, το 1970, και Α' Βραβείο Σχεδίου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, το 1967.

Δημοσιεύματα για τη χαρακτική του έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς ο ημερήσιος Τύπος, το περιοδικό τέχνης Ζυγός, το Χρονικό του Πνευματικού Κέντρου «Ώρα», καθώς και κατάλογοι εκθέσεων του Δήμου Αθηναίων και γνωστών χαρακτών.

Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι, στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Αθήνα και το εξωτερικό.

Ο Βασίλης Χάρος πέθανε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2000.