συλλογές
αφιερώματα
χριστιανικά
μεσαιωνικά
χάρτες
ψηφιδωτά
χειρόγραφα
ζωγραφική
γλυπτική
εγκαταστάσεις/κατασκευές
χαρακτική
φωτογραφία
αρχιτεκτονική
σκίτσα/σχέδια
λαϊκές τέχνες
κριτικές/παρουσιάσεις

Designed by TemplatesBox
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Γιάννης Παππάς

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Γιάννης Παππάς γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1913. Ύστερα από τη Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ο Γιάννης Παππάς ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Ελληνικό και Γαλλικό Γυμνάσιο. Το 1930 γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Παρισίων. Στο Παρίσι, όπου άρχισε την καλλιτεχνική του δημιουργία (το 1937 βραβεύτηκε με Χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση), έμεινε μέχρι το 1939, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.

Το 1944 επιστρατεύτηκε και υπηρέτησε ένα χρόνο στην Αλεξάνδρεια. Έμεινε εκεί μέχρι το 1951, συνεχίζοντας να δουλεύει και μελετώντας παράλληλα τα μνημεία της αιγυπτιακής τέχνης.

Το 1953 εξελέγη καθηγητής των Εργαστηρίων Γλυπτικής της Α.Σ.Κ.Τ. στην Αθήνα. Το 1954 ανέλαβε υποδιευθυντής της Σχολής και το 1959 εξελέγη διευθυντής, για πέντε συνεχείς διετίες. Από την έδρα γλυπτικής της Σχολής παραιτήθηκε το 1978, οπότε και του απενεμήθη ο τίτλος του Ομότιμου Διευθυντή. Το 1980 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Γιάννης Παππάς έχει φιλοτεχνήσει πολυάριθμα αγάλματα, μνημεία και ανδριάντες. Κυριότερα έργα του είναι:

Μαρμάρινος ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο χώρο της Βουλής των Ελλήνων, έφιππος ανδριάς του Στρατηγού Μακρυγιάννη, ανδριάντας του Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα, προτομή του Κωνσταντίνου Τσάτσου, εργασίες γλυπτικής για το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο κ.ά.

Επίσης έχει μεταφράσει από τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά κείμενα μεγάλων ζωγράφων και γλυπτών, καθώς και ποιήματα, πεζά και δοκίμια.