συλλογές
αφιερώματα
χριστιανικά
μεσαιωνικά
χάρτες
ψηφιδωτά
χειρόγραφα
ζωγραφική
γλυπτική
εγκαταστάσεις/κατασκευές
χαρακτική
φωτογραφία
αρχιτεκτονική
σκίτσα/σχέδια
λαϊκές τέχνες
κριτικές/παρουσιάσεις

Designed by TemplatesBox
ΖΩΓΡΑΦΙΚΉ

Αντώνης Σταυρόπουλος

Έργα

Βιογραφικό Σημείωμα

O Αντώνης Σταυρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Από μικρή ηλικία βρέθηκε σε καλλιτεχνικό περιβάλλον, εφόσον μεγάλωσε στο εργαστήρι των γονιών του το οποίο αναλάμβανε μεταξύ άλλων και παραγγελίες για θεατρικά κοστούμια, σκηνικά, μάσκες, εκμαγεία για πρόσωπα, ανθρώπινα σώματα για θέατρα και κινηματογραφικά έργα εποχής.

Τελειώνοντας τις γυμνασιακές του σπουδές εισήλθε στην σχολή Δοξιάδη στο τμήμα διακόσμησης, όπου ήρθε σε επαφή με σπουδαίους δασκάλους όπως Τάσσος, Κανέλης, Μυταράς, Γεωργιάδης, Ζουμπουλάκης κλπ. Παράλληλα ιδρύει με συμφοιτητή του στο Κολωνάκι ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι και ασχολείται με μικρογλυπτική και διακόσμηση υφασμάτων (σταμπωτά batik κλπ). Μετά το τέλος των σπουδών του εισάγεται με συστατική επιστολή του δασκάλου του Δ. Μυταρά στην Α.Σ.Κ.Τ. όπου παρακολουθεί μαθήματα με δασκάλους όπως ο Γ. Παππάς, ο Γ. Μώραλης κλπ. Όταν υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην σχολή μηχανικού στο Λουτράκι μαζί με άλλους συναδέλφους του και πρώην συμφοιτητές ιδρύουν μια καλλιτεχνική ομάδα και ασχολούνται με την επιζωγράφιση του μικρού ναού της σχολής, με την δημιουργία μουσείου και με θεατρικές παραστάσεις έχοντας την βοήθεια του Δήμου Λουτρακίου.

Αργότερα συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με την εταιρία Μ. Μάινα που ασχολείται με σχεδιασμό και κατασκευή σπιτιών επωνύμων. Εκεί μεταξύ άλλων παρουσιάζει πολλές έγχρωμες μακέτες (ακουαρέλες) και διακοσμητική ζωγραφική σε οροφές, έπιπλα κλπ. Πολλά από αυτά βρίσκονται στο βιβλίο ΄Το Ελληνικό έπιπλο και οι δημιουργίες του Μ. Μάινα΄εκδόσεις ΑΔΑΜ. Συγχρόνως συνεργάζεται με πολλούς γνωστούς αρχιτέκτονες και διακοσμητές όπως και με την εταιρία Λ. Βαράγκη. Επιπροσθέτως εκτελεί έργα (τοιχογραφίες, οροφές κλπ) σε καταστήματα και γνωστές καφετέριες. Ασχολείται με την βυζαντινή ζωγραφική σε ναούς και μονές όπως στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Ρηγίλης, την Ι.Μ. Νταού Πεντέλης καθώς και σε μονές του Αγ. Όρους. Μέσα στα χρόνια, πολλά από τα έργα του διατέθηκαν σε ιδιώτες. Συνεχίζει με το ίδιο πάθος να ασχολείται με όλες τις τεχνοτροπίες και να πειραματίζεται.